Kiezen voor een plak of click pvc vloer?
PVC vloeren worden steeds populairder. Nu dat er zowel een click Pvc-vloer bestaat als een plak Pvc-vloer is het alleen niet altijd even makkelijk om een keuze te maken tussen deze twee varianten. Als we eerst kijken naar wat een Pvc-vloer precies is, dan kunnen we stellen dat deze soort vloer een opvolger is van laminaat. Waar voorheen vele mensen kozen voor laminaat, zijn nu vele mensen zich aan het oriënteren op PVC vloeren. Deze soort vloeren hebben een sterke slijtlaag en zijn duurzaam waardoor ze heel lang mee gaan. Een voordeel van deze vloer is dat er nauwelijks krassen of deuken in kunnen komen. Je kunt kiezen uit vele verschillende soorten designs en de uitstraling van deze soort vloer is natuurlijk. Ze zijn zowel geschikt voor ruimtes zoals een woonkamer of in de slaapkamer, maar ook kunnen deze worden geplaatst in de badkamer aangezien ze ook goed vochtbestendig zijn. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat dit soort vloeren een ruimte nodig hebben waardoor ze niet tegen de muur of tegen een plint kunnen worden bevestigd. In tegenstelling tot laminaat kunnen PVC vloeren strak tegen een muur of tegen een plint worden gemonteerd. Qua onderhoud zijn ze vriendelijk, want dit soort vloeren zijn makkelijk schoon te houden waardoor dit tot een van de meest hygiënische vloeren behoort. Een ander voordeel van deze vloeren is dat ze geluiddempend zijn. Dit is bijvoorbeeld ideaal wanneer je kleine kinderen in huis hebt lopen. Doordat er zoveel voordelen verbonden zijn aan een Pvc-vloer wint deze enorm aan populariteit. Nu is het alleen nog kiezen tussen de Click Pvc-vloer en de plak Pvc-vloer.
De eigenschappen van een click Pvc-vloer
Een click Pvc-vloer kun je het beste vergelijken met laminaat. Bij dit soort vloeren is het geheel makkelijk in elkaar te zetten door de planken aan elkaar te klikken. Door deze eenvoud kiezen vele mensen ervoor om een klink vloer te leggen. Als de vloer verhuisd dient te worden, dan kan deze ook makkelijk uit elkaar worden geklikt. Er is geen ander materiaal nodig om de vloer aan elkaar te laten hechten. Het is dus bijvoorbeeld niet nodig om lijm te gebruiken en deze planken aan elkaar te lijmen. Door het klikmechanisme is het alleen maar nodig om de planken naast elkaar te leggen en aan elkaar te klikken. Natuurlijk zullen er wel plekken zijn waarbij je de planken nog op maat dient te maken, maar ook deze losse stukken kunnen vervolgens aan het geheel worden vastgeklikt. Net zoals bij laminaat, dient een click Pvc-vloer te worden voorzien van een ondervloer. Deze ondervloer bestaat uit folie van een paar centimeter dik wat ervoor zorgt dat de warmte goed binnen de kamer blijft en dat de Pvc-vloer beschermd wordt. Daarnaast heeft het ook een extra geluiddempende functie.
Plak PVC vloeren
Dan is er ook nog de
plak PVC vloer. Deze vloer wordt vastgelijmd op de betonnen vloer. Het voordeel hiervan is dat er geen ondervloer nodig is. Het is wel belangrijk dat de betonnen vloer wel glad is, want anders ga je de onregelmatigheden merken op de gewone vloer. Het egaliseren van de vloer wordt meestal gedaan met egaline. Meestal zijn de vloeren in een nieuwbouwwoning al standaard geëgaliseerd en dus klaar voor gebruik. Zodra mensen gaan klussen, worden er vaak ook onregelmatigheden veroorzaakt. Denk hierbij aan verfresten en lijmresten. Het is echt heel belangrijk om de vloer te egaliseren, omdat het er niet alleen lelijk uitziet als je vloer niet egaal is, maar ook omdat de aanhechting anders niet goed zal zijn. Plak pvc vloeren zijn makkelijker te zetten en de warmte bij plak pvc vloeren blijft ook beter hangen. Dit komt omdat de warmte sneller onder dit soort vloeren zal gaan en het opwarmen eerder gebeurd. Kwalitatief zit er tussen een plak PVC vloer en een click PVC-vloer geen verschil.