Lenzen soorten

Lenzen Soorten


Misschien draag je al lenzen of wil je lenzen gaan dragen omdat je alles niet meer zo scherp ziet dan voorheen. Dan is er een ruime keuze verkrijgbaar in verschillende soorten lenzen. Je hebt harde hoog zuurstofdoorlatende lenzen die je kan aanschaffen, maar ook zachte lenzen die veel zuurstof doorlaten. De meeste mensen kiezen toch voor zachte lenzen en dit komt mede omdat zachte lenzen een veel beter draagcomfort bieden aan de gebruiken dan harde lenzen.

Kies je voor zachte lenzen, dan kun je kiezen voor daglenzen, weeklenzen of maandlenzen. Al deze typen lenzen laten tegenwoordig veel zuurstof door en zijn zo dus gezond voor het oog. De meeste lenzen worden zelfs van silicone hydrogel materiaal gemaakt en dit materiaal laat tot wel 5x meer zuurstof door dan de traditionele materialen waar voorheen veel lenzen van werden gemaakt.

Met lenzen kun je verschillende oogfouten corrigeren, want je kunt kiezen voor sferische, torische of multifocale lenzen. Sferische lenzen gebruik je als het oog in alle richtingen dezelfde kromming heeft. Torische lenzen gebruik je als je last hebt van astigmatisme (het oog heeft niet in alle richtingen dezelfde kromming). Multifocale lenzen gebruik je als je last hebt van presbyopie (de ooglens is aan het verouderen en er ontstaan leesklachten).

Kies je voor daglenzen, dan kies je ervoor om dagelijks een nieuw setje lenzen in te zetten. Het grote voordeel van daglenzen is dat dit een zeer schone manier van lenzen dragen is en ook hoef je geen extra flessen lenzenvloeistof aan te schaffen, omdat elke lens apart zit verpakt in een houder met lenzenvloeistof. Er zijn ook torische daglenzen zoals de Dailies Total 1 for astigmatism te bestellen, deze lenzen bieden de gebruiker veel draagcomfort.

Kies je voor weeklenzen, dan vervang je deze om de 2 weken. Weeklenzen van Acuvue laten veel zuurstof door en zijn dus zeer gezond voor het oog. Er zijn trouwens ook meekleurende lenzen te bestellen, dit zijn lenzen die automatisch donker en weer licht worden.

Kies je voor maandlenzen dan hoef je ze pas na 30 dagen te vervangen. Maandlenzen zijn relatief goedkoop en zijn verkrijgbaar in doosjes van 6 stuks.

Mocht het dragen van lenzen echter niet gaan, denk dan ook eens aan ooglaseren om je ogen te corrigeren.