Hoe werkt lokale SEO: alles wat je moet weten

Als ondernemer weet je dat online aanwezigheid belangrijk is. Je wilt immers gevonden worden door potentiële klanten die online zoeken naar jouw producten of diensten. Maar hoe zorg je ervoor dat je website of webshop gevonden wordt door mensen in jouw regio? Dit is waar lokale SEO om de hoek komt kijken. In deze blog leggen we uit wat lokale SEO is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt toepassen.

Wat is lokale SEO?

Lokale SEO (Search Engine Optimization) is de methode om je website of webshop te optimaliseren voor lokale zoekopdrachten. Het doel van lokale SEO is om ervoor te zorgen dat je gevonden wordt door mensen die op zoek zijn naar jouw producten of diensten in jouw regio. Door je website te optimaliseren voor lokale zoekopdrachten, vergroot je de kans dat jouw website hoger in de zoekresultaten van zoekmachines verschijnt wanneer mensen in jouw regio zoeken.

Waarom is lokale SEO belangrijk?

Lokale SEO is belangrijk omdat het je helpt om je online zichtbaarheid te vergroten en potentiële klanten in jouw regio te bereiken. Wanneer mensen een zoekopdracht uitvoeren, gebruiken zoekmachines zoals Google hun locatie om lokale zoekresultaten te tonen. Als jouw website niet geoptimaliseerd is voor lokale zoekopdrachten, is de kans klein dat je in de zoekresultaten verschijnt wanneer mensen in jouw regio zoeken.

Hoe werkt lokale SEO?

Lokale SEO werkt op dezelfde manier als reguliere SEO, met het verschil dat je je richt op zoekwoorden en termen die relevant zijn voor jouw regio. Hieronder vind je de belangrijkste onderdelen van lokale SEO:

  • Google Mijn Bedrijf
  • Een van de belangrijkste onderdelen van lokale SEO is het optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf-pagina. Google Mijn Bedrijf is een gratis tool waarmee je informatie over je bedrijf kunt beheren en weergeven in Google Zoeken en Google Maps. Zorg ervoor dat je alle informatie op je Google Mijn Bedrijf-pagina up-to-date houdt, zoals je bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, openingstijden en website. Voeg ook foto's toe van je bedrijf en producten of diensten.

  • Lokale zoekwoorden
  • Optimaliseer je website voor lokale zoekwoorden en termen. Dit houdt in dat je zoekwoorden en termen gebruikt die relevant zijn voor jouw regio, zoals "kapper Amsterdam" of "pizzeria Rotterdam". Verwerk deze zoekwoorden op strategische plaatsen op je website, zoals in de titel van je pagina's, in de teksten en in de meta descriptions.

  • Citaties
  • Een citaat is een vermelding van jouw bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer op een andere website. Citaties zijn belangrijk voor lokale SEO omdat ze zoekmachines helpen om de relevantie en autoriteit van jouw bedrijf te bepalen. Zorg ervoor dat je bedrijfsgegevens consistent zijn op alle websites waarop je vermeld wordt, zoals in online directories en op social media.