Hoe werkt een e-sigaret?

De e-sigaret is inmiddels als vervanger van de tabakssigaret al redelijk bekend en wordt dan ook vaak gebruikt om te stoppen met roken. De e-sigaret werkt dus als een (tijdelijke) vervanger van de traditionele sigaret. Toch werkt een elektronische sigaret in de basis heel anders. Dit komt doordat je met een e-sigaret een vloeistof verdampt, terwijl je bij een normale sigaret tabak of kruiden verbrandt. Doordat je damp inademt, krijg je niet de slechte verbrandingsstoffen, zoals teer, binnen van traditionele sigaretten.

Hoe ontstaat de damp van een e-sigaret?

In een e-sigaret vindt verdamping plaats van een vloeistof. De vloeistof is een e-liquid die geschikt is voor gebruik in een elektronische sigaret. Deze vloeistof kan verdampt worden omdat deze verwarmd wordt. Een elektronische sigaret is op een speciale manier opgebouwd om voor deze verwarming te kunnen zorgen met behulp van een batterij en een tankje. Wanneer je op de knop van de batterij drukt, zal een verwarmingselement gaan verhitten. Dit zal ervoor zorgen dat een coil in het tankje warm wordt. Deze coil bestaat uit een stukje katoen en een gloeidraad. De coil zorgt er uiteindelijk voor dat de vloeistof verdampt wordt. En deze damp kun je vervolgens inhaleren.

De verschillende soorten e-sigaretten

Hoewel e-sigaretten over het algemeen op elkaar lijken qua werking, zijn er toch belangrijke verschillen. Het grootste verschil is het onderscheid dat gemaakt kan worden tussen wegwerp e-sigaretten en navulbare exemplaren.

Wegwerp e-sigaretten

Wegwerp e-sigaretten kunnen niet opnieuw gevuld worden. Daarom gebruik je een wegwerp model tot de vloeistof op is en gooi je hem daarna weg. Om deze reden zijn wegwerp e-sigaretten een goed instap model voor mensen die nog niet zeker weten of ze permanent over willen gaan op het gebruik van elektronische sigaretten.

Navulbare e-sigaretten

Wie langer gebruik wil maken van een elektronische sigaret, kan kiezen voor een model dat opnieuw gevuld kan worden. Deze zijn vaak wat groter dan de wegwerp variant, aangezien deze een reservoir bevatten waarin vloeistof gedaan kan worden. Wanneer je het belangrijk vindt dat de e-sigaret niet te veel ruimte inneemt en makkelijk meegenomen kan worden, kun je kiezen voor de POD e-sigaret. Deze is wat compacter dan de Sub-Ohm e-sigaret. De Sub-Ohm kan daarentegen wel weer grotere dampwolken maken. Je kunt dan ook zelf in overweging nemen welk aspect je belangrijker vindt.

Geschikte vloeistof voor de e-sigaret

Elektronische sigaretten werken met behulp van vloeistof. Het is belangrijk dat deze vloeistof geschikt is voor e-sigaretten. Er is een ruim aanbod beschikbaar tussen geschikte e-liquids met of zonder nicotine. Wanneer je een vloeistof met nicotine kiest, zal je zien dat er verschillende nicotinegehaltes zijn. Hoe meer nicotine in de vloeistof zit, hoe scherper deze aan zal voelen in de keel. Zware rokers kunnen beter kiezen voor een hoger nicotinegehalte om de overstap van de normale sigaret naar de elektronische sigaret meer geleidelijk te laten verlopen. Na verloop van tijd is het zelfs mogelijk om het nicotinegehalte te gaan afbouwen. Dit kan een goed hulpmiddel zijn wanneer je definitief probeert te stoppen met roken.