Hoe maak je een goede instructiefilm?

Je hebt er vast weleens naar gekeken: een "how-to" instructiefilm waarin precies wordt uitgelegd hoe een product gebruikt moet worden of hoe een programma werkt. Je komt ze vaak tegen op YouTube of websites van bedrijven.

Wil je zelf zo'n instructiefilm (laten) maken? Goed idee! Want deze video's zijn populairder dan ooit. Hiermee help je doelgroep echt verder. En dat wordt gewaardeerd: "4 van de 5 klanten zegt dat een video waarin een product of dienst wordt uitgelegd, heel belangrijk voor hen is bij het maken van een aankoopbeslissing." (Bron: Animoto)

Instructiefilm over software of app

Wil je in een instructievideo uitleggen hoe een website of software werkt? Gebruik dan een gratis screen capture programma zoals Open Broadcasting Software. Hiermee neem je je beeldscherm op. Zodat je stap voor stap kunt laten zien welke handelingen je doet. Je kunt ook je telefoonscherm vastleggen met de gratis app XRecorder. Hiermee neem je ook audio op. Makkelijk dus als je wilt uitleggen hoe een app werkt.

Stappen op camera presenteren

Je kunt natuurlijk ook op beeld vertellen hoe iets werkt. Denk aan de bekende make-up tutorials. Je laat dan stap voor stap zien hoe je de make up aanbrengt. Zorg er dan voor dat je iedere stap duidelijk uitlegt. En dat je iedere stap goed laat zien. Voorkom dat je alleen een pratend hoofd ziet vertellen. Dat maakt de instructievideo namelijk traag en saai om naar te kijken. Een paar tips:
  • Schrijf van te voren op wat je wilt vertellen (stappenplan)
  • Houdt je instructievideo kort en bondig
  • Spreek de kijker persoonlijk aan
  • Geef extra tips en tricks

Instructievideo laten filmen door een videoproductiebedrijf

Je kunt het opnemen van instructievideo's natuurlijk ook uitbesteden. Dat is vooral handig wanneer je meerdere instructievideo's wilt maken voor je bedrijf, met het doel nog meer producten te gaan verkopen. Op een website als die van Promotionfilm.nl vind je meer tips hierover en een handig overzicht van wat een video ongeveer gaat kosten.