Dashcam gebruik in Nederland

Je kunt het je haast niet meer voorstellen; de openbare weg zonder gebruik van dashcams. Dashcams zijn een onderdeel van het dagelijkse verkeer geworden. Nu we net uit de Corona pandemie lijken te komen wordt het ook weer een stuk drukker op de weg. Een dashcam geeft daarbij steeds meer mensen een veilig gevoel wanneer ze de weg op gaan.

Het grootste voordeel van een dashcam is dat altijd een objectieve getuige aanwezig is. De camera filmt continu en slaat alle beelden op op een Micro SD kaartje. Mocht er iets gebeuren op de weg - bijvoorbeeld een aanrijding - dan is de kans groot dat de dashcam dit heeft opgenomen. De beelden kun je vervolgens - soms zelfs via Wifi op je smartphone - direct bekijken en eventueel doorsturen naar de verzekering of politie.

Zelf een dashcam kopen? Ze zijn er in allerlei varianten, bij de Action heb je ze zelfs al voor nog geen €20. Wij raden meestal aan niet voor de allergoedkoopste te gaan maar in plaats daarvan de kiezen voor een dashcam rond de €100. Deze hebben vaak de beste beeldkwaliteit zodat je zeker weet dat kentekens en personen herkenbaar in beeld worden gebracht. Ook heb je dan vaak extra handige functies zoals GPS zodat de snelheid wordt bijgehouden en Wifi om de beelden draadloos en direct te kunnen bekijken.

De ANWB doet regelmatig een test waarbij verschillende type dashcams flink onder de loep worden genomen. De AZDome M10 Pro kwam uit deze test als beste dashcam onder €200 uit de bus. Ook in België wordt het gebruik van een dashcam steeds meer omarmd. De regelgeving laat het in Nederland en België ook toe, er is dus eigenlijk geen argument meer tégen te bedenken.