Alles over sim only

Wat is de betekenis van Sim Only?

Een sim only is een mobiel abonnement waarbij je alleen een simkaart aanschaft. Om van het abonnement gebruik te maken, dien je dus zelf al over een mobiele telefoon te beschikken. Het concept van de sim only is ontstaan doordat mobiele telefoonabonnementen vroeger altijd in combinatie met een mobiele telefoon werden verkocht. Nadat de looptijd van deze abonnementen of aanbiedingen verstreken was, waren nog veel klanten tevreden met hun mobiele telefoon. Ze hadden dus enkel behoefte aan een nieuw abonnement, alleen de simkaart, vandaar de term sim only.

Dit artikel gaat over sim only abonnementen en aanbiedingen. Ben jij op zoek naar een sim only aanbieding. Check dan onze website. Hieronder praten we je bij over datgene wat je dient te weten over het sim only abonnement.

Wat is een belbundel?

Een belbundel is het een aantal belminuten dat je per maand krijgt bij een abonnement. Als je een belbundel hebt van 300 minuten per maand, betekent dit dat je elke maand 300 minuten kunt bellen zonder te hoeven bijbetalen op het maandelijkse bedrag voor je abonnement.

Wat is een sms-bundel?

Een smsbundel bestaat uit een bepaalde hoeveelheid sms'jes die je maandelijks kunt versturen en inbegrepen zitten bij het afgesloten abonnement. Er zijn ook aanbieders waarbij het versturen van sms'jes altijd gratis is, zoals bij een sim only abonnement van Tele2.

Wat is een databundel?

Een databundel is een bundel die je afsluit om gebruik te kunnen maken van mobiel internet. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand, waarvoor je een bepaalde hoeveelheid dataverkeer kunt verbruiken. Als je het limiet aan dataverbruik van de bundel hebt bereikt, gelden er tarieven voor het extra dataverkeer dat je gebruikt, of wordt de snelheid van de verbinding (drastisch) verlaagd. Door de toename in het gebruik van mobiel internet nam de hoeveelheid dataverkeer enorm toe. Er zijn nog maar weinig aanbieders die onbeperkt internet aanbieden. Meestal kun je nu bij een abonnement kiezen voor een optionele databundel.

Wat is voordeliger? Een sim only of een abonnement met toestel?

Uiteindelijk is het voordeliger een sim only te kopen als je tevreden bent met huidige mobiel. Welke aanbieding uiteindelijk voor jou het voordeligste is, hangt af ook van je specifieke gebruik. Soms zijn bepaalde bel-, sms- en databundels alleen voor sim only beschikbaar en soms alleen voor abonnementen met telefoon.

Wat zijn de tarieven voor bellen buiten mijn belbundel?

De tarieven voor bellen buiten je belbundel verschillen sterk tussen de verschillende providers en de verschillende typen sim only abonnementen. De tarieven voor bellen buiten de belbundel kunnen wel 10x duurder zijn dan de tarieven voor bellen binnen de belbundel (als je het gemiddelde tarief voor binnen de bundel berekent).

Kan ik mijn huidige mobiele nummer behouden?

Ja, als je overstapt naar een andere telecom provider kun je je huidige mobiele telefoonnummer behouden. Dit wordt ook wel nummerbehoud genoemd. Om er zeker van te zijn dat je je telefoonnummer kunt behouden is het verstandig om je huidige contract pas op te zeggen als het nummerbehoud voor je nieuwe abonnement in gang hebt gezet. Over het algemeen neemt je nieuwe provider dit proces wat ook portering word genoemd van je over.

Zijn alle simkaarten hetzelfde formaat?

Nee. De eerste simkaarten (type 1FF) die in gebruik kwamen hadden ongeveer het formaat van een pinpas (85 bij 54 mm ). Momenteel worden de volgende typen simkaarten gebruikt: mini-simkaarten (type 2FF) , micro-simkaarten (type 3FF) en nano-simkaarten (type 4FF). Een micro-simkaart is kleiner dan een normale simkaart en een nano-simkaart is weer kleiner dan een micro-simkaart. De iPhone 5 is een voorbeeld van een mobiele telefoon die al gebruikmaakt van een nano-simkaart. Je provider zal je al deze drie laatste formaten naar je toesturen zodat je er zeker van bent dat de sim past.

Welke providers bieden nog wel onbeperkt dataverkeer aan?

Door de toename van het mobiele dataverkeer verandert er veel in het aanbod van mobiel internet. Steeds meer aanbieders bieden alleen nog maar mobiel internet aan in de vorm van databundels. Met een databundel kun je voor een vast bedrag per maand een bepaalde hoeveelheid dataverkeer gebruiken.

Wat kost internetten als ik mijn datalimiet heb bereikt?

De tarieven voor dataverbruik buiten de databundel verschillen per provider en per abonnement. Als je over het datalimiet heen gaat is het mogelijk dat je een additionele databundel moet aanschaffen. Het is ook mogelijk dat je internetsnelheid tot het minimum wordt gereduceerd door je aanbieder.

Kan ik een sim only abonnement op elk moment stopzetten?

Meestal niet. De meeste sim only abonnementen zijn niet direct opzegbaar en hebben een contractperiode van 1 of 2 jaar. Ook geldt er een opzegtermijn van een maand. Mocht je toch flexibel willen zijn en snel op kunnen willen opzeggen, neem dan een sim only aanbieding dat maandelijks opzegbaar is.

Welk mobiele netwerk heeft het beste bereik in Nederland?

In Nederland zijn er drie mobiele netwerken beschikbaar. Dit zijn de netwerken van Kpn, Vodafone en T-Mobile. Over het algemeen hebben zij allen een goed bereik in heel Nederland. Het netwerk hoeft dan ook geen grote factor te zijn bij het kiezen van een sim only.

Hoeveel dataverkeer heb ik nodig?

De hoeveelheid dataverkeer die je nodig hebt is sterk afhankelijk van de wijze waarop je mobiel internet gebruikt. Zo vebruikt het bekijken van filmpjes en videos en het versturen en ontvangen van (grote) bestanden uiteraard veel dataverkeer en verbruik je met het versturen van alleen tekstberichten via WhatsApp weinig dataverkeer. Door gebruik te maken van een app die het dataverbruik meet kun je erachter komen welke handelingen veel en welke handelingen minder dataverkeer nodig hebben. Enkele apps waarmee je dataverbruik kunt meten zijn: Dataman, Data usage, Air Meter en Data Used.

Wanneer ontvang ik de simkaart van mijn sim only abonnement?

Als je kiest voor een sim only dat direct ingaat, ontvang je de simkaart meestal binnen 1 à 2 dagen per post. Je kunt helaas bij het afsluiten van het abonnement niet aangeven wanneer je het abonnement wilt laten ingaan. Dee sim only gaat per direct in tenzij je kiest voor nummerbehoud. Dan kan je er voor kiezen om het abonnement pas in te laten gaan wanneer je huidige abonnement afloopt bij de andere provider. Kies je daar niet voor dan kan je direct gebruik maken van je tijdelijke nummer.

Mag ik meerdere sim only abonnementen afsluiten?

Ja, je kunt meerdere abonnementen afsluiten. Als het verschillende providers betreft kan het altijd. Indien je een tweede abonnement bij dezelfde provider wilt afsluiten kun je het beste even met de klantenservice bellen om te vragen of er specifieke voorwaarden aan het afsluiten van een tweede abonnement zijn verbonden. Maar over het algemeen zal dit geen problemen opleveren. Vooral als je ook zakelijk een sim only wilt aanschaffen, kan dit relevant zijn.